Cunoscută de sute de ani pentru proprietăţile ei tonifiante, zmeura este slab calorică, fiind utilă celor celor care doresc să slăbească.
Zmeura este o bună sursă de mangan. Nu duce lipsă nici de fier, fapt care o face interesantă pentru cei care nu consumă carne, cu atât mai mult cu cât conţine şi o cantitate apreciabilă de vitamina C, care contribuie la asimilarea fierului. În plus, conţine potasiu, calciu şi magneziu. Este stomahică, tonică, depurativă, diuretică, laxativă, revigorantă, stârneşte pofta de mâncare şi este eficientă împotriva asteniei, a dispepsiilor, a dermatozelor, reumatismului, gutei, constipaţiei, e indicată temperamentelor biliare, potrivit csid.ro.
Zmeura este alimentul care conţine cel mai mult acid elagic (antioxidant polifenolic):1 g de extract uscat de zmeură conţine 1, 5 mg. Acest acid este recunoscut pentru proprietăţile sale intainflamatorii şi anticancerigene. Este o substanţă stabilă, rezistentă la căldură şi la îngheţ. Se regăseşte atât în zmeura proaspătă, cât şi în dulceaţă şi în fructele congelate. Zmera acţionează ca un antibiotic natural.
CITEȘTE ȘI: O dietă DELICIOASĂ: cura cu zmeură! Slăbește 2 kg în trei zile!
Zmeura conţine antocianine, un tip de flavonoide care conferă fructului pigmenţi roşii şi negri. La fel ca mulţi alţi compuşi fenolici din vegetale, antocianinele au proprietăţi antioxidante considerabile şi neutralizeză radicalii liberi din organism, prevenind apariţia mai multor maladii: cancere, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni cronice.
Zmeura este recomandată în caz de patologii reumatismale datorită conţinutului mare de acid salicilic, acid malic, citric şi vitamina C.
Fibrele şi sâmburaşii din zmeură accelerează tranzitul intestinal, combătând constipaţia şi aciditatea gastrică.
Zmeura este săţioasă, 90 g de fruct acoperind 15% din necesarul zilnic de vitamina B9.
54 kcal
1, 2 g proteine
0, 6 g lipide
12 g lucide
6, 5 g fibre
Index glicemic: 25
Trebuie să fie fermă, cu o culoare vie. Dacă puteţi, gustaţi un fruct înainte de a cumpăra, pentru a vă asigura că este dulce.
CITEȘTE ȘI: Ăsta e fructul MIRACULOS: De ce boli scapi dacă mănânci zmeură
Este delicioasă ca atare. Infuzia de frunze este emenagogă, adică normalizeză menstruaţia şi ajută la naştere. În conformitate cu medicina tradiţională chineză, tonifică uterul.
Zmeura poate fi păstrată una-două zile la temperatura camerei, în funcţie de cât de coaptă este, şi cel mult o săptămână la frigider.
Mai multe studii au demonstrat că antioxidanţii din fructele care aparţin familiei Rubus, din care fac parte zmeura şi murele, pot inhiba proliferarea celulelor canceroase de la nivelul ficatului, al sânului, al colonului, al plămânului, al prostatei, al uterului, al esofagului şi al gurii. În plus, combat formarea colesterolului rău, factor de risc cardiovascular.
Extractele de mure şi de zmeură s-au dovedit eficiente în reducerea nivelului anumitor markeri inflamatori şi în sporirea caracterului antioxidant al fluxului sangvin.